Agra, 15.08.2013, štvrtok - deň 70.

Do našej ďalšej zastávky Agry sme dorazili po celonočnej ceste vlakom niekedy vo štvrtok doobeda. Odložili sme si batožinu a dali si sprchu v hoteli rezervovanom na pár hodín na deň a bez dlhších prestávok sme sa vydali k cieľu našej cesty - Taj Mahalu. Mesto Agra nie je nijako obzvlášť zaujímavé a okrem slávneho pomníku cisárovnej v ňom narazíte akurát na turistické obchody predávajúce predražené nekvalitné kusy kadečoho. Táto stavba však nedostatok ďalších zaujímavostí v meste plne kompenzuje.
Indická kráska v plnej kráse.
Postavený v 17-tom storočí ako hrobka tretej manželky cisára Shah Jahana, Mumtaz Mahal, a obklopený rozľahlými záhradami, je Taj Mahal snáď najslávnejšou pamiatkou a turistickým symbolom Indie. Štyri priľahlé minarety napovedia, že ide pôvodne o moslimskú stavbu. Celá budova, každý kúsok interiéru i exteriéru, vrátane nádvoria, podlahy a stropov, je pokrytá bielym mramorom, ktorý jej do súčasnosti zachováva lesk a krásu. Ornamenty nad vchodom pri vzdialenom pohľade vyzerajú ako namaľované, no zblízka je vidieť, že sú to opäť kamene precízne opracované do požadovaných zakrivených a vlnitých tvarov a zasadené do okolitého mramoru. Spodné časti stavby zvonku i z zvnútra zdobia vytesané motívy kvetín, zatiaľ čo výzdoba vrchnej časti predstavuje imitáciu okien. Samotná hrobka sa nachádza priamo v srdci budovy, je však dobre dostupná cez vysoké masívne dvere. Zvnútra pôsobí celá stavba omnoho menším, menej priestranným dojmom. Mramorovú hrobku zdobia opäť vytesané ornamenty, osvetľujú vyššie posadené okná, a v pološere hlavnej miestnosti je zakázané fotografovať.
Stavbu obklopujú rozľahlé záhrady, do ktorých sa vstupuje cez vstupné brány, tiež masívne budovy červenej farby s bielymi ornamentmi. Pred hlavnou kupolou je vodná plocha s malými fontánkami, a všade je tu čisto. Bolo by samozrejme národnou hanbou Indov, keby nedokázali udržať čistotu ani na tomto mieste.
Na prehliadku celého areálu sme mali dve hodiny, boli to však dve hodiny v najostrejšom poludňajšom slnku. Z jeho odleskov na bielom nádvorí nás pálili oči a z tepla bolela hlava, no predsa sme si návštevu vychutnali. Zaplatili sme za ňu na indické pomery neuveriteľných 750 rupií, ktoré však nikoho z nás nemrzeli. Miesta ako toto vidí človek naozaj raz za život a bude si ich pamätať. Pozoruhodnou zhodou okolností sme my videli Taj Mahal v deň, kedy India oslavovala 65 rokov svojej nezávisloslosti...
Vstupná brána do areálu.

Moja maličkosť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára