Mumbai, 26.06.2013, streda - deň dvadsiaty

Pred večerou sme si všimli, ako sa nám pred izbou okolo prahu dverí začínajú zoskupovať miniatúrne mravce, a pred chvíľou som v izbe zabila dva kusy polomŕtveho hmyzu, ktorý sa nápadne podobal na šváby. Dnešný príspevok bude na tému "Háveď".
Je jej tu spústa. Mravce pred dverami dorastajú možno 2 - 3 mm a sú pre nás novinkou, no dva šváby sme už objavili skôr, u nás i u chalanov. Komáre sa tu dajú, prirodzene, očakávať, napriek moskytiéram sa niekedy dostanú i do bytu, no verím, že bez sietiek na oknách by ich tu bolo omnoho viac. Najväčším prekvapením sú zatiaľ pre nás gekóny a iné malé jašterice. Nášho prvého gekóna sme objavili na stene na chodbe pred pár dňami, bol veľký možno 10 cm. Gekóny sú neškodné a živia sa iným malým hmyzom, takže istým spôsobom môžu byť aj užitočné. Nechali sme ho tam a keď sme sa vrátili z mesta, na stene ho už nebolo. Odvtedy sa nám však do bytu nasťahovali nejaké ďalšie menšie jašteričky, možno jeho druhové príbuzné. Snažíme sa zvyknúť si na ne, no ešte stále dokážu celkom vystrašiť, keď vám vybehnú na stenu z kúta pri stolíku alebo pri posteli. Objavili sme na podlahe tiež celkom veľkého pruhovaného pavúka, a dnes lietalo po izbe niečo obrovské, čierne a bzučiace, pripomínajúce prerasteného čmeliaka. Zatiaľ najhorší zážitok so stretnutím s hmyzími obyvateľmi mumbajských bytov mám našťastie len z rozprávania, konkrétne od francúzskych študentov bývajúcich v prenajatom byte v meste, u ktorých sme boli jeden večer na návšteve. Sedeli sme v komore pripomínajúcej balkón a delili sme sa o ňu s vyhodenou matracou, v ktorej žili blchy. Áno, matrace v takomto stave dostali Francúzi od majiteľa bytu pri nasťahovaní. (Zdenkinými slovami: Ešte šťastie, že my máme toho gekóna, keby náhodou...) 
(Videla som fotky, v akom stave bol byt ako celok, keď ho dostali. Nechám na vašej predstavivosti domyslieť si, čo všetko okrem cigaretových ohorkov ešte tvorilo súvislú vrstvu špiny na podlahách, toalete a v kúpeľni. Nech vás napadne čokoľvek, budete mať zrejme pravdu.)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára